Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Gent

Rijm en Alijn

Huis van Alijn

Ergens midden in de 14de eeuw leefden in Gent twee jonggezellen, Simon Rijm en Hendrik Alijn. Op een dag werden ze beiden smoorverliefd op een meisje, Godelieve. Het meisje wist een keuze te maken en viel voor de charmes van Alijn. Rijm, diep gekwetst en zinnend op wraak, vervloekte het koppel en zwoer dat hij zich hierbij niet zou neerleggen.

Rijm beraamde een moordplan, hij zou Alijn op de trappen van de St. Janskerk (waar nu St. Baafs staat) doodsteken en hem er achterlaten. Zo gezegd, zo gedaan. Toen Alijn op een zondag de kerk uitkwam werd hij aangevallen en door messteken om het leven gebracht.

Godelieve bleef ontroostbaar. Getuigen hadden de dader, Rijm, herkend en al vlug werd hij opgepakt en veroordeeld. Hij zou net als zijn slachtoffer moeten sterven. Doch dit gebeurde niet, zijn invloedrijke familie wist genade af te dwingen. Hij mocht in leven blijven op één voorwaarde, dat hij voor weduwen, armen, wezen en de laagsten van de maatschappij een huis zou bouwen waar ze onderdak en voedsel konden vinden.

Het huis zou "Het Huis van Alijn" (of Kinderen Alijnshospitaal) worden gedoopt.
In het oude hospitaal is nu het Museum voor Volkskunde ondergebracht.

Geraadpleegde bron(nen): 

© 2024 Filip Gybels