Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Affligem

De galg van Boekhoutberg

Galg

Impressie van een galg, AI-gegenereerd

Twee lijnwaadkooplieden keerden met hun opbrengst naar huis en werden op de Boekhoutberg door struikrovers aangerand. Het paard van de een viel neer, getroffen door een kogel. Zijn gezel kon vluchten en haalde hulp in een herberg. Toen hij met hulp terugkwam vonden ze de koopman dood naast zijn paard. De daders werden kort daarop gevat en aan de galg van de Boekhoutberg opgeknoopt, tot verrotting.

Tot voor 50 jaar werd de omtrek van de "Galgeberg" als vervloekt beschouwd. De gedachte aan die gebeurtenissen verwekte afgrijzen. De dwaalgeesten der misdadigers zouden huilend in de bossen rondzwerven en vervloeking brengen. Dit gehuil bracht verslagenheid teweeg en niemand durfde het geklaag benaderen.

Uit deze overlevering ook worden de bossen aan de voet van de Boekhoutberg (grondgebied Erembodegem) "Duivelsputten" genoemd. De lijken der gehalsrechten zouden daarin gestort zijn. Het waren echter oude steengroeven die eertijds schone, witte steen opleverden, maar sedert eeuwen niet meer werden ontgind.

Uit Eigen Schoon 1911

© 2024 Filip Gybels