Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Brugge

De zes engeltjes

De zes engeltjes
Houten balk met 6 engeltjes

Brugge bezit een grote rijkdom aan monumentale bouwwerken. Het kleinste van de ganse stad is wellicht het sierlijke huisje "de zes engeltjes" in de Schaarstraat. Boven het venster steekt een eiken balk waarvan de schuin oplopende onderkant versierd is met houtsnijwerk: drie wapenschilden worden door zes engeltjes opgehouden. Waarom werd zo'n klein huisje met zo'n kunstwerk uitgerust? Een legende geeft er de verklaring van.

Lang geleden woonde in dit huisje een eenvoudige werkman met zijn vrouw. Zij hadden een mooie dochter aan wie een jonge edelman zijn liefde had verklaard. Zij hielden veel van elkaar. Steeds maar drong de jonge man er bij haar op aan om bij haar ouders toestemming te mogen vragen haar tot zijn bruid te nemen. Het meisje schrok daar echter voor terug. Zou haar geliefde bij het zien van het kleine eenvoudige huisje haar nog steeds als zijn bruid willen hebben? Zou het bezoek aan haar huisje niet het eind betekenen van hun liefde?

Elke avond, alleen op haar kamer, bad zij om een uitkomst voor haar uitzichtloos probleem. En toen gebeurde het wonder. Op een morgen was het huisje helemaal van uitzicht veranderd. Het venster was omgetoverd in glinsterende glasinlood ruitjes en een gebeeldhouwde eiken balk, waarop zes engeltjes drie wapenschilden ondersteunden, versierde het eenvoudige geveltje. Het huisje had een voornaam uitzicht gekregen. Een paar weken later werd in Brugge een groots huwelijksfeest gevierd.

© 2024 Filip Gybels