Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Legende
Ertvelde

Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe

Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe kapel

In de 16de eeuw of nog vroeger, was Assenede een belangrijke plaats in de Vier Ambachten. De streken ten noorden van Gent waren in de vorige eeuwen ingepolderd. De zee kwam via de Honte nog tot aan Zelzate, dat toen trouwens nog een deel van Assenede was. Tussen Assenede en Gent bestond een soort postdienst, die ondermeer documenten voor de Vierschaar en het Ambacht vervoerde. Eén van die postbodes was een jongeman, die stom was.

Onderweg van Assenede naar Gent en terug, verbleef hij altijd even aan een Mariabeeld, dat daar aan een eik hing, om er te bidden. Zelfs als hij haastig was sprak hij bij het passeren een schietgebedje uit. Op zekere dag was hij devoter dan anders, en toen hij thuis kwam verraste hij zijn ouders met luide stem.

Hij was niet langer stom meer. Na dit mirakel, na deze wonderbare genezing, kwamen nog meer mensen de voorspraak van Maria inroepen. De pastoor van Ertvelde liet het beeld dan uit de eik halen om het in de parochiekerk te plaatsen. Maar het beeld keerde weer naar de eik terug. Toen dat drie keer gebeurd was, werd er besloten een kapel rond het beeld te bouwen. En zo gebeurde het. De kapel is nu nog steeds een bedevaartsoord.

© 2024 Filip Gybels