Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Gent

De brand in de Sint-Janskerktoren

De Sint-Janskerk te Gent

Op 2 september 1602 werd de toren van de Sint-Janskerk (de huidige Sint-Baafskathedraal) geheel verwoest door een brand.

Op die dag, rond tien uur ’s avonds, hoorden en zagen de Gentenaars dat het vreselijk begon te donderen en bliksemen. Plots zag men rond de toren een fel licht in de vorm van een bol die de toren raakte en welke hierna onmiddellijk begon te branden.

De mensen die deze lichtbol gezien hadden stonden verbijsterd naar boven te staren en besloten dat dit het werk was van de heksen, die door de duivel van heinde en verre waren samengebracht om dit onheil te veroorzaken.

Nu was het zo dat, op twee plaatsen in het land, te Harelbeke en te Brussel, precies rond deze tijd dat er twee vrouwen verdacht werden van toverij. Toen het nieuws van het afbranden van de toren van de Sint-Janskerk deze plaatsen bereikte en men hoorde dat daarbij duivelse machten vermoed werden, legde men een mogelijk verband met de twee verdachten.

De verdachten hadden echter daarvoor wellicht nog nooit van de Sint-Janskerk gehoord, maar onder pijniging bekenden ze ten slotte toch alles wat de rechters wilden horen.

Zo gebeurde het dat twee vrouwen in 1603 hun leven lieten om hun zogezegd aandeel in de brandstichting te Gent.

Met dank aan Nelly Van De Slijke

© 2024 Filip Gybels