Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Tongeren

Het galgenmaal

Galgentouw

Toen, in het begin van de 18de eeuw, de Spanjaarden hier het veld moesten ruimen voor de Oostenrijkers, leefde er in Tongeren Bonnepee, de grootste wildstroper van alle tijden. Geen jachtwachter kon hem snappen. Maar op den duur werd hij overmoedig en, het ergst van al, hij begon nu ook de schamele bezittingen van de kleine man (een stuk of wat konijnen, enkele eieren, een paar kippen en zelfs een koe) stelen. En ja, op zekere dag vloog hij tegen de lamp.

Niemand pleitte verzachtende omstandigheden en Bonnepee werd opgehangen op een lage heuvel bij Tongeren. Het was in die tijd van de oogst en op een veld, niet ver van de galg, bracht een meid pap, wat vlees en brood voor het middagmaal. Een nog jonge kerel, Tijs genaamd, die indruk wilde maken op de meisjes, pakte een stuk brood, zwaaide ermee naar de galg en riep: "Hé, Bonnepee, daar hang je nu en je krijgt niet eens een hap. Jij die alles durfde te stelen en alles kon, spring van je galg af. Ik inviteer je op brood en spek."

En zie, daar sprong bonnepee uit de strop en beende snel op Tijs af. Hij slokte het brood en het spek op, priemde een vinger in de richting van Tijs en zei: "Ik heb gedaan wat jij mij vroeg. nu is het jouw beurt. Tot vannacht om twaalf uur, onder de galg." Tijs stond te bibberen van de schrik en ging een heilige pater om raad vragen. "Je kunt beter naar de galg gaan" zei de pater. "Maar om de vloek af te weren, moet je in je armen een kind dragen, hoe jonger hoe beter".

Een zus van Tijs had net een kind gekocht en tegen middernacht nam Tijs het in zijn armen en, omringd door gewapende familieleden en buren, trok hij naar de galg. Daar bonsden twaalf zware slagen uit de klokkentoren van Tongeren. "Goddank" zei Tijs, "Nu is het al middernacht voorbij." Maar op dat moment kreeg hij een slag in zijn gezicht. Maar hij weerde zich en kon met het kind ontsnappen.

's Anderendaags zag hij er echter veel ouder uit. Hij had een gezicht vol rimpels en zijn haar was in één nacht witgrijs geworden. In Tongeren zeggen ze nog steeds dat je met de doden niet de spot mag drijven, zelfs niet met gehangen dieven en moordenaars.

© 2024 Filip Gybels