Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Vielsalm

Gustine Maka

Gustine Maka

Op zekere dag besloten de jonge Gengoux en zijn vrienden om bosbessen te gaan plukken in het bos van Bonalfat in Vielsalm. Helaas waren die mooie paarse bessen door schaarste moeilijk te vinden. De strenge winter en late vriesprik waren wellicht de boosdoeners.

Het werd al laat en de jonge vrienden besloten naar het dorp terug te keren. Maar op de terugweg verscheen in het schemerdonker een menselijke gedaante. Het was Gustine Maka, een oud vrouwtje uit de buurt, met de bedenkelijke reputatie een heks te zijn. En kijk, ze droeg weliswaar een korf met bosbessen! Ze bekeek de jongens en nodigde ze uit om van de bessen in haar korf te proeven. Dat hoefde ze geen twee keer te vragen: de jongelui propten zich letterlijk vol met bessen.

Maar... Gustine Maka had de bessen betoverd! Gengoux en zijn vrienden veranderden meteen in ‘macrallen’, een soort heksen. Terwijl de aarde begon te beven in de vallei van de Salm, zag je die zeven betoverde macrallen dansen en als gekken door elkaar springen.
 

***

Het folkloregezelschap van ‘Les Macralles du Val de Salm’ (opgericht in 1955) organisseert jaarlijks een heuse heksensabbat. Deze Macralles komen op 20 juli bijeen in het gehucht Tienne-Messe voor een een klank- en lichtspektakel. Op 21 juli volgt hun optocht door de straten, naar aanleiding van het feest van de Myrtilles (bosbessen).

Geraadpleegde bron(nen): 

© 2024 Filip Gybels