Image 01 Image 02 Image 03 Image 04 Image 05 Image 06 Image 07
Sage
Waasland

De Waaslandwolf

Pootafdruk van de Waaslandwolf

In oktober 2000 dook in het grensgebied van het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen een loslopende wolf op. "Isegrim", zoals de Waaslandwolf al snel werd genoemd, werd verantwoordelijk gehouden voor de dood van tientallen schapen en kippen. In eerste instantie dacht de bevolking nog dat een vos of een hond de dader was, maar toen er een video-opname van een ooggetuige opdook, verklaarde expert Theo van Hilst van de Stichting Wolvenopvang Nederland dat het om een wolf ging, kennelijk ontsnapt aan zijn particuliere eigenaar. De politie lette extra op tijdens haar surveillances en was van plan om de wolf af te schieten. Experts maakten duidelijk dat de wolf voor mensen ongevaarlijk was en als beschermde diersoort bovendien helemaal niet afgeschoten màg worden, op straffe van een boete van 10.000 gulden.

In de loop van december 2000 wordt de wolf steeds vaker gesignaleerd in het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en het Vlaamse Waasland, en krijgt om die reden de naam "Waaslandwolf". Het dier wordt overal gesignaleerd, ook op plekken waar het gelijktijdig helemaal niet kan rondlopen, en op plekken waarvoor het rivieren heeft moeten oversteken en autosnelwegen heeft moeten doorkruisen (Brussel, Gent). Er komt een klopjacht nabij Lokeren op gang door politie, elite-eenheden van de Rijkswacht en een helicopter, maar de wolf laat zich niet vangen. Ook de pogingen om de wolf te lokken met een loopse wolfshond lopen op niets uit.

Begin 2001 komt de Belgische politie plots met het bericht naar buiten dat de Waaslandwolf dood is: een anonieme jager heeft per email aan het persbureau "Belga" laten weten het dier te hebben afgeschoten en op een onbekende plek te hebben begraven. Zonder kadaver heeft de politie eigenlijk geen enkel bewijs in handen dat het daadwerkelijk om een wolf ging, maar feit is wel dat er geen schapen meer gedood worden. De Waaslandwolf sloeg op 22 december 2000 de laatste keer toe.

In twee maanden tijd was de Waaslandwolf uitgegroeid tot een hype, en dan zijn de grappen nooit ver weg. Zo zet een Antwerpse snackbarhouder een "broodje wolf" op de menukaart, het beleg bestaat uit schapenvlees.

Herman Koch schrijft voor de Volkskrant een Dubbeldik Kerstverhaal, waarin hij een jager het volgende laat overpeinzen: Een wolf kon nooit op eigen houtje de ene dag in Walsoorden opduiken, twee dagen later in de bossen bij Heikant, om de volgende ochtend alweer bij De Clinge de straatweg over te steken en zich nauwelijks vierentwintig uur later bij een schapenfokkerij in Lokeren te presenteren. Nee, als de wolf al over een kaart van Zeeuws-Vlaanderen beschikte, dan was het zonder enige twijfel een doorgestoken kaart. Alleen met gebruikmaking van een scooter kon hij op zoveel plaatsen tegelijk opduiken, maar wolven op scooters hoorden in sprookjes thuis.

Met dank aan Theo Meder

Het Nieuwsblad publiceerde op 12-12-2002 het volgende bericht:

De Waaslandwolf die twee jaar geleden omstreeks de jaarwisseling nationale bekendheid verwierf, steekt weer de kop op. Het spannende verhaal van de schapendoder eindigde toen met de anonieme melding dat de wolf door jagers was doodgeschoten en begraven. Nu wordt steeds meer het verhaal verteld dat het dier zou opgezet zijn en als trofee bij een jager in Moerbeke-Waas staat.

Bron: Het Nieuwsblad - 12-12-2002


Foto van de beruchte "Waaslandwolf", uit de video film van de familie Dentz. Deze film bevat het énige beeldmateriaal dat er bestaat van de Waaslandwolf.

Trivia

  • Het dossier "De wolf van het Waasland" is op 9 januari 2001 voorlopig gesloten in onderling overleg door de politiediensten van Nederland en België.
     
  • Het totaal aantal dode schapen is uitgekomen op 62 (15 in België en 47 in Nederland).

​Met dank aan Albert Seghers (fotojournalist)

2 augustus 2015
29 juli 2018

© 2024 Filip Gybels